Pukkepop, 2011, noodweer, afgelasting, persconferentie

Pukkelpop heeft de zwartste nacht uit haar geschiedenis beleefd. Dat meldde Chokri Mahassine, organisator van Pukkelpop, vrijdagochtend op de persconferentie van 10 uur. Daar werd een stand van zaken meegegeven over de gevolgen van het noodweer en werd de beslissing om Pukkelpop volledig stop te zetten, uitgelegd.

 

Vijf doden, tien zwaargewonden en in totaal 140 medische interventies. Dat is de trieste balans van het noodweer dat donderdag rond 18.30 uur uitbrak op de wei van Pukkelpop. Van de vijf doden is bekend dat ze van diverse leeftijd zijn en dat het allemaal Belgen betreft. Meer informatie werd niet vrijgegeven uit respect voor de nabestaanden. Van de tien zwaargewonden vechten er momenteel nog drie voor hun leven. Er zijn ook zes Nederlanders gewond geraakt. De stad Hasselt heeft een rouwregister geopend, dat op het stadhuis kan worden ondertekend. 

 

Bert Swijsen van de brandweer van Hasselt meldde dat de noodinterventieplannen meteen in werking getreden zijn en goed gewerkt hebben. Er is geen paniek uitgebroken bij de organisatie. Na een inspectie van de camping op donderdagavond bleek dat een algemene evacuatie van de camping niet nodig was. Toch werden de Philipssite en de Grenslandhallen ter beschikking gesteld voor festivalgangers die niet meer in hun tent konden of durfden overnachten. In totaal hebben 450 mensen van die mogelijkheid gebruik gemaakt. Er zijn ook heel wat festivalgangers opgevangen door buurtbewoners die een bed aanboden. Een groot aantal festivalgangers besloot gisteren al terug te keren met de extra bussen en treinen die ingelegd werden. Ook vandaag nog wordt er extra vervoer voorzien om iedereen zo snel mogelijk naar huis te brengen. 

 

Organisator Chokri Mahassine besloot uiteindelijk Pukkelpop volledig af te gelasten. Naarmate hen concretere info van de bevoegde instanties bereikte over de ware omvang van de ramp, kon de organisatie zich hoe langer hoe minder verzoenen met de gedachte dat het festival nog zou doorgaan. De beslissing is genomen na overleg met de burgemeester en de hulpdiensten en is vannacht bekend gemaakt. Alle artiesten zijn verwittigd. Een financiële regeling voor de artiesten en de festivalgangers moet nog worden besproken. Volgens de organisatie mocht het financiële niet primeren op het menselijke. Er was permanent contact tussen het KMI en de organisatie van Pukkelpop. Toch kon volgens Mahassine niet worden voorzien dat de storm zo hevig tekeer zou gaan. Het was een geval van overmacht.

11:34 Gepost door Katrien Delcourt | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De aankondiging van de organisatie en 1 minuut stilte

23:55 Gepost door Katrien Delcourt | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

 pukkelpop,2011,noodweer,persconferentie

Een hevig onweer heeft Pukkelpop in de late namiddag zwaar getroffen. Verschillende constructies zijn beschadigd en twee tenten zijn ingestort. De organisatie van Pukkelpop maakt melding van 2 slachtoffers, een veertigtal zwaargewonden en een aantal lichtgewonden. De zwaargewonden zijn afgevoerd naar de dichtstbijzijnde ziekenhuizen, de lichtgewonden naar de sporthal van Kiewit. Een van de slachtoffers bevond zich op het festival, het andere slachtoffer viel op de camping. Een psycholoog is ingeschakeld om de geschokte festivalgangers bij te staan.

Het algemeen rampenplan is afgekondigd en de hulpdiensten zijn ingeschakeld om de nodige bijstand te bieden. Er is ook het noodnummer 011 23 97 11, waarop mensen met vragen terecht kunnen.

Wat betreft het verdere verloop van het festival en de avond zelf, kan het festival nog geen duidelijkheid bieden. Een heel aantal podia, waaronder de Boiler Room, de Wablieft-tent en de Chateau-tent, blijven vanavond dicht. Om de rust terug te brengen, zal er wel nog muziek worden gebracht. Wie er vanavond nog zal optreden, is nog niet bevestigd.

UPDATE

In een tweede persconferentie heeft de organisatie meegedeeld dat uit respect voor de slachtoffers er op donderdagavond geen optredens meer zullen plaatsvinden. De hulpdiensten kunnen zo hun werk doen en de organisatie kan zo ook het terrein weer opruimen en veilig maken voor de volgende twee dagen. Verwacht wordt dus dat Pukkelpop morgen om 11 uur een nieuwe start kan maken. Wie zich niet veilig voelt op de camping, kan terecht op de Philipssite en in de Grenslandhallen.

Lees ook:

"Verschillende gewonden gevallen op Pukkelpop"

Pukkelpop: gemeentelijk rampenplan afgekondigd in Hasselt

Pukkelpop: crisisopvang in sporthal Kiewit

Noodnummer voor drama Pukkelpop geopend

Pukkelpop: premier Leterme betuigt medeleven

Organisatie Pukkelpop schort activiteiten voorlopig op

 

22:21 Gepost door Katrien Delcourt | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Rise Against gaat niet spelen, dat meldt de organisatie van Pukkelpop. De andere podia worden zo snel mogelijk weer in orde gebracht. Meer nieuws over de verdere bands volgt later.

19:41 Gepost door Katrien Delcourt | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Regen en storm op Pukkelpop sturen het festival compleet in de war. Tenten zijn ingestort of omvergevallen. Masten en bomen zijn afgeknakt. En de wei is getransformeerd in een grote plas. De ziekenwagen heeft al enkele gewonden weggevoerd. We hopen dat de schade beperkt blijft. Volgens de eerste berichten zouden er alvast geen doden of zwaar gewonden zijn.

Enkele foto's:

Pukkelpop, 2011, regen, storm

Pukkelpop, 2011, regen, storm

Pukkelpop, 2011, regen, storm

Pukkelpop, 2011, regen, storm

copyright foto's: Stany Massart

19:28 Gepost door Katrien Delcourt | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

 Het begon allemaal met zware regen tijdens het optreden van Skunk Anansie! Compleet met geelgroene lucht en bliksem!

Skunk Anansie moest uiteindelijk hun laatste nummer afbreken wegens hevige storm en hagel. Overal vlogen objecten in het rond. Backstage lag het al snel vol afgebroken takken en stroomde het water binnen in tal van containers.

Volgens de laatste berichten zou er een windhoos boven de Chateau-tent ervoor gezorgd hebben dat die tent omverviel. Ook is er een boom op een niet nader genoemde andere tent gevallen, waarin zich op dat ogenblik mensen bevonden. We hopen dat er geen doden of gewonden zijn... In de Boiler Room zou het binnen regenen.

 We hopen dat de andere optredens kunnen doorgaan zoals gepland.

Enkele foto's:

Pukkelpop, 2011, regen

Pukkelpop, 2011, regen

copyright foto's: Stany Massart

18:56 Gepost door Katrien Delcourt | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Festivals, 2011De maand juni loopt ten einde en dan wordt het druk bij Generation. Het festivalseizoen wordt dit weekend geopend en wij zullen jullie onderdompelen in een zomer vol muziek en jullie de festivals laten beleven alsof jullie er zelf bij waren. De Generation-redactie en onze bloggers zullen jullie ogen en oren zijn op de vele festivalweides. Recensies, sfeerverslagen, foto’s, anekdotes, interview, video’s en meer van dat lekkers mag je bij Generationopdefestivals verwachten.


Maar da’s niet alles, want je kan bij ons ook heel wat optredens van Graspop Metal Meeting, Rock Werchter en Pukkelpop live bekijken en achteraf herbekijken! Je hoeft alleen je vrienden uit te nodigen, een paar pintjes erbij te pakken en naar onze live player www.generation.be/live te surfen. Zet hem bij je favorieten, dan vind je snel de weg terug naar de live optredens!


Generation en onze Generationopdefestivals-blog zullen op alle mogelijke manieren verslag uitbrengen van de festivals:


-een blog (daar zit je nu op)
-liveoptredens (hier)
-de line-ups van zomerfestivals met heel wat info over de groepen (hier)
-infoberichten in real time dankzij Twitter (hier)
- infoberichten op Facebook (hier)
-wedstrijden om tickets te winnen en zelf een festival te kunnen doen (hier)
-heel wat dossiers over de festivals (hier)
-massa’s info en zelfs live video op je gsm (http://m.generation.be)
-de grootste festivalapplicaties op je gsm  (Graspop, Werchter, Dour en andere volgen nog)


Ga je zelf ook naar een van de festivals die wij bespreken? Laat ons dan zeker weten wat jij ervan vond door een commentaar achter te laten.

Tot heel dit weekend op Graspop en Couleur Café!

17:04 Gepost door Katrien Delcourt | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |