logo_reggae_geel_2011_205.jpg

Vrijdag was het zover, de 33ste editie van reggae geel. Het festival van sex, drugs and REGGAE MUSIC!

Vrijdag speelde het zich allemaal af in en rond de Bounce dancehall en de 18INCH corner. Al vroeg op de avond stond de hele weide vol en stonden er verschillende mensen gezellig te dansen op de heerlijk reggae vibes of aan te schuiven voor een bordje rijst of vers gebakken loempia's.

Ikzelf was vooral te vinden aan de 18INCH corner omdat ik vond dat de reggae muziek helemaal tot zijn recht kwam tussen de vele bomen. De bomen zorgden voor een gezellige sfeer. Mensen hingen er in hun hangmat, er hingen bekertjes in de bomen, mensen dansten met de bomen, ...

The Mighty Jah Observer speelde er een fantastische set, iedereen was meteen mee met dit ervaren Engels soundsystem. En dat voelden zijzelf ook. Zouden ze ermee stoppen? Ik denk dat iedereen die ze al eens zag heel erg hoopt dat ze er toch nog even mee doorgaan!

Na The Mighty Jah Observer was het tijd voor Blackboard Jungle Sound Feat. Ranking Joe & Jah Marnyah. Opnieuw een echte sfeerbom. De mannen hadden al een mooie leeftijd, maar dansten er zelf nog stevig op los. Ranking Joe genoot van de aandacht van de jonge reggaeliefhebbers en bleef er daardoor de heerlijke songs met veel enthousiasme en overtuiging zingen.

Als ik even later een kijkje ging nemen in de Bounce Dancehall, stond het daar ook al goed vol en gingen er verschillende vlaggen met reggae kleuren in de lucht. General Degree bracht er een set met vrolijke reggaebeats en gekke teksten. Opnieuw zeer dansbaar.

reggae geel 2011 012.JPG

reggae geel 2011 015.JPG

reggae geel 2011 013.JPG

reggae geel 2011 019.JPG

reggae geel 2011 030.JPG

reggae geel 2011 033.JPG

De vrijdag van reggae geel is een echte aanrader voor wie houdt van:

- natuurlijk... reggae muziek

- dansen

- lekker eten

- een super gezellige sfeer

- een aangenaam publiek van alle soorten mensen

- ...

Ik heb al zin in reggae geel 2012. Dan ga ik zeker combi, want ik wou graag de echte live optredens op het grote podium ook zien. Dus tot volgend jaar!

16:14 Gepost door Eline De Vos | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Om af te ronden nog wat video's van de artiesten die op 6 augustus op Reggae Geel optraden. 

Luciano and The Irie Vibrations Band:

King Dragon in de Bounce Dancehall:

Ook King Dragon heeft een duidelijke boodschap en die is vooral Belgische getint:

Morgan's Heritage Peetah and Gramps:

Dubpoeet Linton Kwesi Johnson & Dennis Bovell Dub Band, ons persoonlijke hoogtepunt van de avond:

Video's: Katrien Delcourt

23:19 Gepost door Katrien Delcourt | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Reggae Geel, 2011, zaterdag 6 augustus, Etana, Chezidek, Dub Akom Band, Luciano, The Irie Vibrations Band, Morgan's Heritage Peetah and Gramps, Linto Kwesie Johnson, Dennis Bovell Dub Band, King Dragon, Saxon Sound feat. Papa Levi, Dubmatix feat. Tippa Irie, Clive ChinZaterdag 6 augustus, 14.30 u. We beginnen aan onze tocht naar het verre Geel. Het verkeer verloopt vlot en we moeten nergens echt aanschuiven. Mooi zo. Uiteindelijk staan we al rond 16u. op de wei. Net op tijd om Iqulah aan het werk te zien. Iqulah staat voor "Integrity, Quality, Unity & Love for Africa as a Home". Een mond vol en meteen ook een goede introductie. Reggae is niet zomaar muziek waarop je vrolijk kan staan dansen. Nee, het draagt een boodschap uit van liefde, vrede, rechtvaardigheid en gelijkheid. We zullen nog meer oproepen en vurige betogen horen. Tom, mijn 'gids' voor de dag - broodnodig want zelf ken ik buiten Bob Marley en een handvol feiten zo goed als niets over de verschillende soorten reggae - legt me uit dat het klassieke reggae-ritme waarmee Iqulah begint, het ritme is waarop ze normaal gezien hun gebeden zeggen. De band heeft ook een cellist op het podium staan, wat vrij uitzonderlijk voor reggae is. We blijven wat staan kijken, maar heel 'irie' voelen we er ons toch niet bij. Tijd om andere oorden op te zoeken en de wei wat te verkennen. 

Mijn oog wordt getrokken naar de fleurige hangmatten die naast het hoofdpodium op een verhoogd stuk grond hangen. We klimmen er ons een weg naartoe en ontdekken tussen de bomen het 18 Inch Corner-podium. Gezellig en gezapig hoe iedereen in een hangmat of op de grond aan het genieten is. Buiten Iqulah is er niet veel op de andere podia te beleven. We lopen dus terug en gaan de sfeer opsnuiven op het marktje. Mutsen in alle kleuren, T-shirts, rokken, portemonnees, juwelen, de obligatoire waterpijpenstand en wierookstand, een muziekstand met cd's en vinyl, ... Genoeg prullaria om een tijd mee zoet te zijn. Voor het eerst merken we ook iets van zompigheid op, wanneer we even wegzakken. Maar de zon schijnt nog zalig, het gras is nog aardig proper en we hebben nog altijd goede hoop dat het toch niet zal regenen. 

Reggae Geel, 2011, zaterdag 6 augustus, Etana, Chezidek, Dub Akom Band, Luciano, The Irie Vibrations Band, Morgan's Heritage Peetah and Gramps, Linto Kwesie Johnson, Dennis Bovell Dub Band, King Dragon, Saxon Sound feat. Papa Levi, Dubmatix feat. Tippa Irie, Clive ChinWe verkennen nog even het Skaville Circus en gaan dan rustig in het gras luisteren naar de mix van rootsreggae, soul, jazz en R&B van Etana, Chezidek & Dub Akom Band, de eerste grote naam op de affiche voor zaterdag. Helaas, de dreigende donkere wolken halen ons in en trekken hun sluizen open. Maar het volk blijft vrolijk staan dansen. Etana bedankt hen en doet haar best om met haar soulvolle stem het volk warm te houden met liedjes waarin ze de misbruiken en de onderdrukking aanklaagt. Tom geeft me even een spoedcursus 'reggae' en legt me een paar basisbegrippen uit. Blijkbaar doet de zanger meer dan gewoon zingen. Hij beslist ook soms hoe de instrumenten spelen en doet dat door bepaalde uitdrukkingen in de micro te roepen. Zoals:

Rhythm: de bas valt weg en de drum wordt tot zijn essentie teruggebracht, terwijl de andere instrumenten gewoon voort blijven spelen.

Drum and bass: enkel de drum en de bas spelen voort, terwijl de toetsen en de gitaar wegvallen

One drop: alle instrumenten leggen een zwaar accent op de derde tel van de maat en spelen de rest heel zachtjes. De eerste tel wordt niet gespeeld en wordt dus 'gedropt'.

Pull up (ook wel eens 'rewind' of 'wheel and come again' genoemd): alle instrumenten 'spoelen even terug' en daarna begint het ritme opnieuw. 'Pull up' gebruikt de zanger vooral bij grote hits, wanneer er veel reactie komt van het publiek.

Maar er zijn ook een aantal dingen die je het publiek vaak hoort roepen of ziet doen:

Irie: wanneer de zanger aan het publiek vraagt 'how are you feeling', dan antwoordt het publiek met 'irie' (wat in Jamaicaans slang zoveel betekent als: we voelen ons goed).

Aansteker in de lucht: betekent zoveel als 'bring on more fire', geef er een lap op.

Mooi, we hebben weer wat bijgeleerd. Met die kennis op zak wordt het meer dan gewoon luisteren naar de muziek. Ik spits de oren om de verschillende ritmes, instrumenten en begrippen te herkennen. 

Reggae Geel, 2011, zaterdag 6 augustus, Etana, Chezidek, Dub Akom Band, Luciano, The Irie Vibrations Band, Morgan's Heritage Peetah and Gramps, Linto Kwesie Johnson, Dennis Bovell Dub Band, King Dragon, Saxon Sound feat. Papa Levi, Dubmatix feat. Tippa Irie, Clive ChinNa de 10 laatste minuten van Dubmatix  feat. Tippa Irie op het 18 inch-podium te hebben meegepikt, is het tijd voor de tweede grote naam van de dag: Luciano  and The Irie Vibrations Band. We hebben het begin net gemist en komen dus 'in media res' aan en zien daar tot onze verbazing een blanke in het Duits reggae zingen. 'Ich tanz die ganze nacht', mmm, dat is het toch ook niet voor ons. Maar dan worden we uit onze verwarring geholpen. De man blijkt zowaar het voorprogramma van Luciano te zijn. Nog nooit meegemaakt op een festival dat er een band nog een voorprogramma meebrengt. Luciano is een van de sterke pijlers van de rootsreggae (de traditionele reggae met religieus getinte teksten). Luciano gaat er prat op een positieve boodschap uit te dragen. Helaas begint het tijdens Luciano extreem hard te regenen, waardoor een deel van het publiek (wij inclusief) onder de bomen gaat schuilen. Niet dat die veel regen tegenhouden. Uiteindelijk worden we ondanks de regenjas toch hier en daar tot op het vel doorweekt. Er rest ons dus niets anders dan vooral vrolijk mee te dansen om de sfeer en de warmte erin te houden.

Een half uur voor het einde van Luciano's show, besluiten we toch even te gaan schuilen in de Bounce Dancehall, een veel beter idee. Daar worden loeihard soundsystems (een soort dj-sets) geserveerd met nu eens reggae, dan weer ragga of oldskool dancehall op het menu. De toaster (de man die over de plaatjes heen zingt of schreeuwt) van King Dragon wil zijn boodschap er ook nog eens inpeperen: "We're all together, one big family. Whether you're black or white, whether you're from Wallonia or from Vlaanderen, we are one nation. This one is for all the politicians who are bashing up our country. Remember it's the people that vote the politicians." 

Het blijft maar regenen en wij hebben geen paraplu bij. De enige manier om iets te eten zonder dat je frieten in het water drijven, is dus snel weer naar de Bounce Dancehall hossen en daar alles opeten. Aangezien King Dragon ons toch niet zodanig kan bekoren, wagen we het er na het eten dan toch maar weer op om voor de Main Stage post te vatten voor Morgan's Heritage Peetah and Gramps. Maar dat blijkt meer tegen de R'n'B dan tegen de reggae aan te leunen en het wordt hoe langer hoe meiliger voor ons.  

Toch maar weer naar de Dancehall dan, waar normaal gezien Saxon Sound bezig is. We beleven een kippevelmoment wanneer hun opwarmingsact (jawel, het lijkt de normaalste zaak bij reggae-artiesten) een rist Bob Marley-klassiekers erdoor jagen. Het publiek kent ze tot op het laatste woord en iedereen zingt luidkeels mee. 'Three Little Birds' en 'Iron Lion Zion' (mijn persoonlijke Marley-favoriet) passeren de revue. 

In de Skaville Circus wacht daarna nog een stevige geschiedenisles op ons met Clive Chin en dan is het tijd voor DUB! Met Linton Kwesi Johnson en zijn Dennis Bovell Dub Band. Linton staat aangekondigd als een dubpoeet en daar hebben we wel onze twijfels bij. Tot we de man zelf aan het werk horen. De stem, het nu eens gezapige dan weer meer upbeat ritme, de instrumentale stukken en niet te vergeten de militante teksten over de precaire situatie van de zwarten in het Verenigd Koninkrijk van de jaren '70 en '80, het zit allemaal wondergoed. Zeker hét hoogtepunt van de avond! Achter elk lied zit een verhaal en telkens weer zijn het zware uithalen naar het racisme, het fascisme en het extreem-rechtse gedachtengoed dat nu weer met Anders Behring Breivik in Noorwegen in een bloederige aanslag is uitgemond. Als we zien hoe iedereen van alle rassen en alle nationaliteiten op een evenement als Reggae Geel vreedzaam zij aan zij kan genieten, dan is de boodschap van vrede, liefde, rechtvaardigheid en gelijkheid die de reggae uitdraagt, er een die we moeten onthouden en niet alleen tijdens festivals hoog in het vaandel moeten dragen.

20:54 Gepost door Katrien Delcourt | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Reggae Geel verdronk zaterdag halverwege de namiddag in de regen, maar dat kon de sfeer niet temperen. Een overzicht in foto's van wat Reggae Geel op 6 augustus te bieden had.

Reggae Geel, 2011, zaterdag 6 augustus

Kleurrijke hangmatten tussen de Main Stage en 18 inch Corner

Reggae Geel, 2011, zaterdag 6 augustus

Reggae Geel, 2011, zaterdag 6 augustus

Reggae Geel, 2011, zaterdag 6 augustus

Het standendorp op Reggae Geel

Reggae Geel, 2011, zaterdag 6 augustus

Reggae Geel, 2011, zaterdag 6 augustus

Reggae Geel, 2011, zaterdag 6 augustus

Reggae Geel, 2011, zaterdag 6 augustus

Reggae Geel, 2011, zaterdag 6 augustus

De Skamanians, Reggae Geels eerste marching band, die met hun ska de weide doorkruisten.

Reggae Geel, 2011, zaterdag 6 augustus

Ook op Reggae Geel liepen er veel kinderen rond met schattige oversized hoofdtelefoons.

Reggae Geel, 2011, zaterdag 6 augustus

Etana  - Chezidek & Dub Akom Band, de eerste grote naam van de dag

Reggae Geel, 2011, zaterdag 6 augustus

Reggae Geel, 2011, zaterdag 6 augustus

Reggae Geel, 2011, zaterdag 6 augustus

Reggae Geel, 2011, zaterdag 6 augustus

Het tussen de bomen verscholen 18 Inch Corner-podium met Dubmatix feat. Tippa Irie 

Reggae Geel, 2011, zaterdag 6 augustus

Reggae Geel, 2011, zaterdag 6 augustus

Reggae Geel, 2011, zaterdag 6 augustus

Reggae Geel, 2011, zaterdag 6 augustus

Overal hingen bekertjes aan de bomen bij de 18 Inch Corner.

Reggae Geel, 2011, zaterdag 6 augustus

Tijdens het optreden van Luciano and The Irie Vibrations band op de Main Stage begon het pas echt te gieten. Maar toch bleven aardig wat mensen zonder regenjas en zelfs op blote voeten doordansen. De sfeer was niet kapot te krijgen.

Reggae Geel, 2011, zaterdag 6 augustus

Reggae Geel, 2011, zaterdag 6 augustus

Reggae Geel, 2011, zaterdag 6 augustus

Reggae Geel, 2011, zaterdag 6 augustus

Zelfs de smurfen waren mee naar binnen gesmokkeld.

Reggae Geel, 2011, zaterdag 6 augustus

De Bounce Dancehall was een veilige schuilhaven voor de regen. Ondertussen kon je luisteren naar de vele dj-sets met een mix van oldskool dancehall, reggae en ragga. Met o.m. King Dragon.

Reggae Geel, 2011, zaterdag 6 augustus

Morgan's Heritage Peetah en Gramps op de Main Stage

Reggae Geel, 2011, zaterdag 6 augustus

De sfeerverlichting kleurde 's avonds de hele wei rood, geel en groen.

 Copyright foto's: Katrien Delcourt

16:50 Gepost door Katrien Delcourt | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

logo_reggae_geel_2011_205.jpgDit weekend is het weer zo ver, in Geel maakt de Zandstraat plaats voor de 33ste editie van Reggae Geel. Ook deze keer belooft het weer één groot feest te worden voor iedereen die houdt van heerlijke reggaevibes.

Ikzelf kan jammer genoeg enkel vrijdag aanwezig zijn. Nu ja... jammer genoeg... hiermee ben ik ook al zéér blij want de line up ziet er toch wel best veelbelovend uit!

De Bounce Dancehall wordt vrijdag om 18u geopend door de winnaar van de vi.be wedstrijd, namelijk Pirates Crew. Het is een soundsystem afkomstig uit Gent dat muziek mixt van dancehall tot ska en van roots tot rub-a-dub. Dit klinkt dus als een perfecte opwarming voor de rest van het weekend.

Om 19.30 neemt Herb A Lize It het over. Het Nederlandse crew heeft door de jaren heen een sterke basis opgebouwd waarmee ze stilaan maar zeker heel Europa beginnen in te palmen. Deze zomer nog spelen ze nog in Portugal, Polen, Spanje,... en noem maar op. Kan niet slecht zijn lijkt mij!

Hierna is het tijd voor Romain Virgo en Gappy Ranks en The 21th Century Band om 21u15. Romain Virgo brak in 2007 door met de overwinning van 'Digicel Rising Stars Talent Contest'. Hij was toen amper 17jaar, maar wist met zijn stem het publiek toch te overtuigen. Combineer dit jong talent met Gappy Ranks, iemand die je mogelijk kent van 'Heaven In Her Eyes', en een liveband, het wordt gegarandeerd een dansfeest.

Dan neemt Herb A Lize It het weer even over (22u45-23u) tot General Degree klaar is voor zijn set. General Degree staat bekent om zijn echte dancehall muziek met een grappig kantje er aan. Zo sloeg zijn eerste single 'Granny' meteen in als een bom omdat hij zo leuk, maar tegelijk ook zo gek was. Sowieso de moeite om te gaan kijken!

Om 23u45 is het dan zover, tijd voor Assassin! Sean Paul gelooft er sterk in dat deze Assassin de dancehall naar een nieuw level zal brengen. Hij houdt zijn muziek puur en traditioneel zoals de echte Jamaicaanse dancehall, maar toch weet hij vernieuwend uit de hoek te komen. Een man met kennis van zaken dus. Ik ga zeker eens kijken bij deze man.

Het afsluiten van de Bounce Dancehall op vrijdag is de taak van Tony Matterhorn. Een man die ondertussen al menig songs op zijn naam wist te zetten en al best een krak in het vak mag genoemd worden. Hij zal de tent met één groot feest afsluiten.

Natuurlijk is de Bounce Dancehall niet het enige podium voor vrijdag. Ook op 18INCH kunnen we enkele leuke namen verwachten.

De opener hier is Kingstep ft. Terry Gad. Kingstep is een Leuvens Dubsoundsystem, dit in combinatie met Terry Gad zorgt voor een frisse dub/roots opener.

The Mighty Jah Observer is om 19u aan de beurt. Een must om te gaan kijken want het is mogelijk de laatste kans om ze aan het werk te zien. Het Engelse soundsystem draait al sinds 1978 mee en verkondigde dat ze in 2011 nog zouden stoppen. Een ervaren soundsystem dus dat je zeker niet mag missen!

Om 21u30 is het tijd voor Blackboard Jungle Sound Feat. Ranking Joe & Jah Marnyah. De leden van het Franse Blackboard Junlge Sound vonden elkaar door hun voorliefde voor Jah muziek. Ze hebben ondertussen al een mooie verzameling cd's op hun naam staan. Ranking Joe is heeft echter nog meer cd's op zijn naam staan. De man draait al sinds eind de jaren 70 mee in het vak en weet van geen ophouden. Doe hierbij Jah Marnyah, een heerlijke reggaezanger met ondertussen toch ook al best héél wat ervaring. Kan dit missen?

Afsluiter van de 18INCH corner is Jah Shaka. De Engelsman brengt roots, reggea sinds de jaren 70. Opnieuw dus een man die weet wat hij doet. Sfeervol zal ook dit podium afgesloten worden op vrijdag.

Ik heb al zin in dit heerlijk reggaefeest. Jullie hopelijk ook?!

13:22 Gepost door Eline De Vos | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Festivals, 2011De maand juni loopt ten einde en dan wordt het druk bij Generation. Het festivalseizoen wordt dit weekend geopend en wij zullen jullie onderdompelen in een zomer vol muziek en jullie de festivals laten beleven alsof jullie er zelf bij waren. De Generation-redactie en onze bloggers zullen jullie ogen en oren zijn op de vele festivalweides. Recensies, sfeerverslagen, foto’s, anekdotes, interview, video’s en meer van dat lekkers mag je bij Generationopdefestivals verwachten.


Maar da’s niet alles, want je kan bij ons ook heel wat optredens van Graspop Metal Meeting, Rock Werchter en Pukkelpop live bekijken en achteraf herbekijken! Je hoeft alleen je vrienden uit te nodigen, een paar pintjes erbij te pakken en naar onze live player www.generation.be/live te surfen. Zet hem bij je favorieten, dan vind je snel de weg terug naar de live optredens!


Generation en onze Generationopdefestivals-blog zullen op alle mogelijke manieren verslag uitbrengen van de festivals:


-een blog (daar zit je nu op)
-liveoptredens (hier)
-de line-ups van zomerfestivals met heel wat info over de groepen (hier)
-infoberichten in real time dankzij Twitter (hier)
- infoberichten op Facebook (hier)
-wedstrijden om tickets te winnen en zelf een festival te kunnen doen (hier)
-heel wat dossiers over de festivals (hier)
-massa’s info en zelfs live video op je gsm (http://m.generation.be)
-de grootste festivalapplicaties op je gsm  (Graspop, Werchter, Dour en andere volgen nog)


Ga je zelf ook naar een van de festivals die wij bespreken? Laat ons dan zeker weten wat jij ervan vond door een commentaar achter te laten.

Tot heel dit weekend op Graspop en Couleur Café!

17:04 Gepost door Katrien Delcourt | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |