19
aug

Persconferentie van 19 augustus: zwartste nacht uit geschiedenis Pukkelpop

Pukkepop, 2011, noodweer, afgelasting, persconferentie

Pukkelpop heeft de zwartste nacht uit haar geschiedenis beleefd. Dat meldde Chokri Mahassine, organisator van Pukkelpop, vrijdagochtend op de persconferentie van 10 uur. Daar werd een stand van zaken meegegeven over de gevolgen van het noodweer en werd de beslissing om Pukkelpop volledig stop te zetten, uitgelegd.

 

Vijf doden, tien zwaargewonden en in totaal 140 medische interventies. Dat is de trieste balans van het noodweer dat donderdag rond 18.30 uur uitbrak op de wei van Pukkelpop. Van de vijf doden is bekend dat ze van diverse leeftijd zijn en dat het allemaal Belgen betreft. Meer informatie werd niet vrijgegeven uit respect voor de nabestaanden. Van de tien zwaargewonden vechten er momenteel nog drie voor hun leven. Er zijn ook zes Nederlanders gewond geraakt. De stad Hasselt heeft een rouwregister geopend, dat op het stadhuis kan worden ondertekend. 

 

Bert Swijsen van de brandweer van Hasselt meldde dat de noodinterventieplannen meteen in werking getreden zijn en goed gewerkt hebben. Er is geen paniek uitgebroken bij de organisatie. Na een inspectie van de camping op donderdagavond bleek dat een algemene evacuatie van de camping niet nodig was. Toch werden de Philipssite en de Grenslandhallen ter beschikking gesteld voor festivalgangers die niet meer in hun tent konden of durfden overnachten. In totaal hebben 450 mensen van die mogelijkheid gebruik gemaakt. Er zijn ook heel wat festivalgangers opgevangen door buurtbewoners die een bed aanboden. Een groot aantal festivalgangers besloot gisteren al terug te keren met de extra bussen en treinen die ingelegd werden. Ook vandaag nog wordt er extra vervoer voorzien om iedereen zo snel mogelijk naar huis te brengen. 

 

Organisator Chokri Mahassine besloot uiteindelijk Pukkelpop volledig af te gelasten. Naarmate hen concretere info van de bevoegde instanties bereikte over de ware omvang van de ramp, kon de organisatie zich hoe langer hoe minder verzoenen met de gedachte dat het festival nog zou doorgaan. De beslissing is genomen na overleg met de burgemeester en de hulpdiensten en is vannacht bekend gemaakt. Alle artiesten zijn verwittigd. Een financiële regeling voor de artiesten en de festivalgangers moet nog worden besproken. Volgens de organisatie mocht het financiële niet primeren op het menselijke. Er was permanent contact tussen het KMI en de organisatie van Pukkelpop. Toch kon volgens Mahassine niet worden voorzien dat de storm zo hevig tekeer zou gaan. Het was een geval van overmacht.

11:34 Gepost door Katrien Delcourt | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.