01
aug

preview Pukkelpop

Pukkelpop… Een Belgisch festival gevestigd in Kiewit dat al sinds 1985 meegaat. Het staat bekend om een meer alternatief karakter dan onze andere populaire festivals, maar de laatste jaren is het, net zoals met Rock Werchter het geval is, er snel bijzijn wat betreft tickets. Net zoals vorig jaar is ook deze editie volledig uitverkocht, en dat op een mum van tijd. De combitickets gingen de deur uit, gevolgd door de dagtickets. Op 26 juli ging het allerlaatste dagticket over de toonbank. Pukkelpop 2011, U bent uitverkocht!

Wat verwacht je dan ook, met bands als Foo Fighters, Eminem The Offspring en Deus. Zo, nu zijn onmiddellijk ook de headliners van deze editie vernoemt. Uiteraard zijn er nog zoveel andere geweldige bands zoals Thirty Seconds to Mars, Rise Against, Skunk Anansie, Paul Kalkbrenner, The Ting Tings, Within Temptation, Deftones, Kasabian, Duck Sauce, The Kills, Apocalyptica, een dj set van Cassius en ga zo maar door, teveel om op te noemen. Maar liefst zo’n 220 bands zullen over drie dagen gespreid spelen op dit festival! 18 tot 20 augustus wordt voor degenen die een kaartje hebben bemachtigd een waar feest.

Pukkelpop heeft een heel gemoedelijke sfeer. Dit is grotendeels wegens de verschillende muzikale genres verspreid over de acht podia met aldus een heel divers publiek. Pukkelpop probeert jaarlijks een goede mix te brengen van overwegend alternatieve muziek, voor ieder wat wils. En vind je niet onmiddellijk iets dat je op een dood moment interesseert, dan zijn er genoeg muzikale ontdekkingen te doen of heel wat leuke randanimatie te bekijken.

Laten we eens enkele bands onder de loep nemen. Een beschrijving geven van alle bands is haast onmogelijk en veel te omvangrijk. Daarom zal ik me beperken tot bands die ik zaterdag wil zien en aanraders zijn voor mensen die hen niet kennen.

‘Bleed from Within’ is een Schotse deathcore band die momenteel twee EP’s en twee albums hebben uitgebracht. Dit vrij jonge gezelschap zal gegarandeerd een hevig optreden opleveren. Fans van rustigere muziek, maak plaats voor circle pits en walls of death! Op Groezrock eerder dit jaar hebben ze alvast de boel op stelten gezet. Ze zullen te zien zijn in de Shelter.

Een andere band is toevallig ook afkomstig van dezelfde streek, zelfs dezelfde stad! Verwelkom ook maar ‘Yashin’ in de Shelter, de tweede band uit Glasgow, Schotland. Yashin is een screamo/hardcore groep die wel al wat evoluties hebben doorgemaakt. Aanvankelijke spiegelden ze zich aan onder andere Funeral for a Friend, maar na het vertrek van hun zanger in 2008 hebben ze het over een andere boeg gegooid. Sindsdien gaan ze de wereld in met twee zangers en focussen ze zich meer op het screamo element van de muziek. Dit blijkt goed te werken voor hen, vorig jaar verscheen immers hun eerste album ‘Put your Hands where I can see them’. Op Pukkelpop mogen ze dit album dan ook voorstellen aan degenen die hen nog niet live gezien hebben sinds dan.

Met ‘The Joy Formidable’ ontdekken we een heel andere muziekstijl. Indierock zoals het hoort, deze drie-koppige band wordt dan ook op handen gedragen en wordt meermaals als toekomstig talent of ‘the next big thing’ aangeprezen. We zullen zien of dat ook daadwerkelijk zo zal zijn in de toekomst. Op Pukkelpop krijgen we alvast een voorproefje om het zo te zeggen.

Nu een band met een beetje een vreemde naam: ‘…And you will know us by the Trail of Dead’. Deze band afkomstig uit Texas is reeds drie maal op Pukkelpop komen spelen. Zelf heb ik ze in 2007 aan het werk gezien, laat op de avond op een klein podium. Dit jaar spelen ze reeds om 14:25 maar wel op de main stage. Van een verplaatsing gesproken. Hun muziek is te omschrijven als rock, maar dan met veel alternatieve en experimentele elementen. Zeker het bekijken waard en misschien wordt dit wel een van je mogelijke nieuwe ontdekkingen indien je ze nog niet kent.

The Horrors zijn ondanks hun naam best wel aardig om te zien. Hun ‘alternative rock’ klinkt zoals dat hoort, gitaargeluiden waarbij je haast gaat zweven. Voeg daar een prachtige stem bij en het is compleet. Lekker genieten en wegdromen met The Horrors.

‘Customs’ is nog een indierock band maar soms iets harder dan de meesten in hun genre, zo herinner ik me hen tenminste nog van op een optreden te Gent. Met momenten zou je zelfs new wave elementen kunnen onderscheiden, wat zeker en vast niet slecht is. Dit is tevens ook de eerste Belgische band in deze bespreking, dus ga ze zeker een hart onder de riem gaan steken op de main stage om 13:05.

Nu we het toch over Belgische bands hebben, ‘Das Pop’ is er nog zo een. De band is vrij bekend wegens Bent Van Looy. Na inactiviteit van vijf jaar, hebben ze een nieuwe plaat genaamd ‘The Game’ opgenomen. Hiermee touren ze al een tijdje rond en Pukkelpop zal een nieuwe tussenstop zijn.

De rockband ‘Gorki’ kent iedereen wel al. Deze band rondom Luc De Vos bestaat al 21 jaar maar zal nu pas voor het eerst op Pukkelpop te zien zijn. Ze zullen hun nieuwe album ‘Research & Development’ komen voorstellen, inmiddels de tiende plaat van deze gasten.

Tijd voor iets helemaal anders. Apocalyptica is een unieke band, zo zijn er eenvoudigweg geen twee in de wereld. De band bestaat uit vijf personen, waarvan één drummer en vier cellisten. Inderdaad, u leest het goed, slechts cello en drum. Toch kan Apocalyptica urenlang boeien, niet alleen met hun muziek maar ook met hun live performance. Ze weten het publiek (figuurlijk) te bespelen zoals geen ander. Bij Apocalyptica is er altijd sfeer alom en dat zal in de Shelter om 23:50 niet ontbreken. Ze zijn waarschijnlijk in de metalwereld het meest gekend omwille van hun Metallica covers op cello. Maar niet enkel Metallica, ook bijvoorbeeld Slayer en Sepultura zijn gecovered door hen. Het spreekt dan ook voor zich dat het publiek uit hun dak gaat bij zulke covers en zelf meezingt ter vervanging van de afwezigheid van een zanger. De band heeft uiteraard ook zelf een hele hoop nummers, ze hebben dan ook in totaal zeven studio albums. Steeds meer en meer blijkt ook dat ze een guest vocalist gebruiken om op sommige nummers op hun albums toch tekst te voorzien. Deze variëren van cd tot cd en ook live staat niet vast wie hen als vocalist zal vergezellen voor bepaalde songs. Altijd wel een beetje een verrassing, Apocalyptica, en een die zeker door iedereen kan gesmaakt worden al is het maar voor de sfeer alleen.

Deus wordt vaak omschreven als een van de beste rockbands van België. Ze zijn al een aantal keer op Pukkelpop geweest, twee jaar geleden zelfs twee maal als afsluiter! Dit jaar blijft het bij één optreden om 19:35. In september komt hun nieuwe album genaamd ‘Keep you close’ uit. Allicht zullen ze hier enkele nummers al van spelen. Uitkijken dus naar een nieuw Deus!

Deus wordt op de main stage opgevolgd door The Offspring. Deze punkrock band heeft al sinds 2007 geen nieuw materiaal opgenomen. Nu zijn ze echter terug op tour en passeren ze ons geliefde Belgenlandje op Pukkelpop. Punkrock zoals het hoort zal over de weide galmen. Hits zoals Pretty Fly (for a White Guy), Keep ‘em Seperated, Why don’t you get a Job en Millions Miles Away, het zijn slechts enkele van de alom gekende nummers van The Offspring. Ze sluiten de main stage niet af, die eer is weggelegd voor Duck Sauce. Dit is een dj-set van Armand Van Helden en A-Trak.

U hoort het al, sfeer verzekerd op deze laatste dag van Pukkelpop.

13:45 Gepost door Kurt Lamberigts | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.